Tel: 0733.55.66.77; E-mail: contact@canisaciobanesc.ro

Ponturi

 

Ponturi utile in munca de dresaj a cainelui din rasa Ciobanesc German:
Cel mai potrivit moment pentru inceperea dresajului este... acum! Nu exista o varsta minima sau maxima la care se poate incepe, sau la care se poate sfarsi dresajul. Asa cum "omul cat traieste invata", cainele va afla lucruri noi, va experimenta si va aplica ceea ce a invatat, toata viata.

 • Răbdarea e cea mai importantă trăsătură pe care trebuie să o aveti, fără de care nimic nu va funcționa în dresaj. Ţineti minte întotdeauna că aveti de-a face cu un animal imatur şi tânăr. Fiti răbdători, flexibili şi corecti. De altfel, alcatuiti-va un program de lucru si respectati-l. O mare greseala a detinatorilor acestor caini este ca, din admiratie pentru calitatile lor native, nu desfasoara o munca destul de consistenta de dresaj.  Fiti consecventi si cu recompensele și corecțiile aplicate cainelui. Când acesta reușește să facă ceva dificil, recompensa ar trebui să fie pe măsură, nu una slabă valoric (ca o mângâiere), ca să vadă că apreciem efortul suplimentar depus. Similar, câinele care încurcă ”șezi” cu ”culcat” poate să primească doar un ”nu”, în vreme ce unul care mănâncă de pe jos poate primi o corecție dură.
 • Stabiliti superioritatea voastra asupra cainelui. Asta nu inseamna ca este recomandat sa-l tratati dur sau opresiv, ci doar sa-i aratati cine-i seful in relatia voastra. Impuneti disciplina de fiecare data cand ignora o regula impusa, oprindu-l de la continuarea unei activitati pe care o initiaza, refuzandu-i mangaierea sau recompensa, certandu-l din voce si obligandu-l sa repete miscarea/comanda deficitara. Fie că e vorba despre impunerea unor reguli, învățarea unor comenzi, aplicarea unor corecții sau recompense, toți membrii familiei trebuie să fie consecvenți în ceea ce fac ca să ofere câinelui ocazia să înțeleagă ceea ce i se comunică.
 • Nu loviti cainele Ciobanesc German si nu folositi forme de corectie violente sub nici o forma in procesul de dresaj. Disciplina cu tenta fizica nu are rezultate in cazul Ciobanescului German. Cea mai buna apropiere de pragul impunerii este prin folosirea vocii. In afara dresajului fiti relaxat si afectuos cu cainele, astfel el va face usor diferenta realizand cand sunteti suparat ori concentrat.
 • Antrenati-va cainele Ciobanesc German sugerandu-i ca este necesar sa va multumeasca prin ceea ce face. Faceti acest lucru recompensandu-l imediat ce a facut ceva care va face placere si va implineste asteptarile. Nu folositi neaparat numai recompense fizice (mici bucati de hrana: biscuiti, carne uscata etc.) ci combinati-le cu recompense vocale (laude spuse cu voce afectuoasa si mangaieri scurte).
 • Stabiliti-va cateva cuvinte clare pentru comenzile pe care doriti sa le impuneti cainelui. Nu trebuie sa fie neaparat cuvinte incluse in vreun manual de instructaj/dresaj canin, ci cuvintele pe care le preferati si care va sunt la indemana. Dar fiti atent ca aceste cuvinte sa nu se regaseasca cu frecventa prea mare in limbajul vostru uzual, pentru ca, auzindu-le in alt context, cainele va deveni confuz; nu le schimbati dupa inspiratia de moment – eficacitatea este maxima cand cainele Ciobanesc German se va raporta mereu doar la aceleasi expresii si va sti exact ce are de facut.
 • O data ce ati dat o comanda insistati ca ea sa fie pusa in aplicare, nu acceptati ca ea sa fie ignorata de Ciobanescul German. Supunerea este esentiala si mesajul catre caine este acela ca el nu poate depasi momentul fara a executa comanda primita.
 • Fiti atent sa introduceti in anturajul cainelui Ciobanesc German si alti caini inca din primele luni de viata. Ii veti facilita astfel socializari utile cu habitatul in care va creste. Altfel, va deveni prea protectiv si va manifesta agresivitate si alerta in preajma altor caini. Organizati-va sedintele de dresaj intr-un parc, de exemplu, unde, la finalul exercitiilor poate interactiona si socializa cu alti caini.
 • Actoriaeste o parte a dresajului. Ca si regulă principala, nu lucrați cu câinele dacă sunteți supărați sau triști deoarece câinele va simți și poate să creadă că nu vă place ceea ce face.
  Pe de altă parte însă, trebuie să păreți că sunteți fericiți atunci când reușește să facă ceva dificil. Similar, trebuie să aveți o reacție negativă atunci când face o prostie, chiar dacă vi se pare comic.
 • Nu fiti dezamagit de eventualul raspuns slab al cainelui dumneavostra la elementele de dresaj. Ciobanescul German va fi in mod voit mai putin receptiv la inceput incercand sa va testeze limitele.  Repetiția e mama învățăturii! Pentru a învăța anumite comportamente care, poate, nu îi sunt naturale, câinele poate avea nevoie de mii de repetiții. Aveți răbdare cu el și fiți consecvenți, ca să vadă că îi cereți mereu același lucru. Cat timp sunteți încă la început, nu cereți câinelui să execute un ”șezi” în timp ce alți câini se joacă lângă el, acesta e un exercițiu pentru mai târziu.

Asadar, nu fiti ezitant sau prea permisiv cu tanarul vostru caine Ciobanesc German, fiti insistent, sobru in etalarea emotiilor, hotarat si aspru la nevoie. Etalati constanta in folosirea cuvintelor si in etalarea emotiilor si insistati pe supunere. Aceasta rasa de caini este una germana cu statut de prototip, deci multe din trasaturile rasei reflecta modul german de a face lucurile: disciplina, constanta, eficienta, sobrietate.
Dresajul profesionist se face dupa varsta de 7 luni si este recomandat  sa  va adresati dresorilor autorizati sau Asociatiei Chinologice Teritoriale. In general, dresorul vine cam de trei ori/saptamana la domiciliul stapanului. Dresajul se mai poate face si in cadrul scolii. In afara de aceste zile de dresaj, exercitiile vor f irepetate zilnic de caine si stapan, pentru a avea acelasi comportament si vocabular cu dresorul.